Hoe kun je zorgen voor je gehoor? In eerste instantie zal het vreemd klinken: zorgen voor je gehoor, alsof er een pil bestaat die het ontstaan van gehoorverlies kan voorkomen of wegnemen. Toch kun kun je wel degelijk op bepaalde dingen letten om gehoorverlies te verminderen of voorkomen. 

  • Bepaalde medicijnen werken gehoorverlies in de hand. Lees daarom altijd goed de bijsluiter
  • Een gezonde voeding zorgt er tevens voor dat gehoorverlies kan verminderen
  • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk duikt als je aan net zwemmen bent. De druk die op je oren komt, kan voor een gehoorschade zorgen.
  • Zorg ervoor dat je oordopjes gebruikt als je in een omgeving komt waar harde geluiden zijn.

Wat kun je doen als je merkt dat je minder goed kan horen?

Een eerste stap is die naar de huisarts om te laten nakijken of eventueel veel oorsmeer in de gehoorgang zit. Dit kan het goed horen danig beperken.

Een volgende stap kan zijn om online een gehoortest te doen. Dit is gratis en kan een indicatie geven van de mate van gehoorverlies. Via je eigen computer moet je dan een tekstje doen en krijg je een advies naar je gemaild. 

Verder is een bezoek aan de audicien een goed vervolgstap. Een gecertificeerde audicien kan je heel goed van advies dienen over jouw (eventuele) gehoorverlies en de te nemen stappen. Hij of zij kan je eventueel naar de KNO arts verwijzen.

Een gehoorapparaat

Als blijkt dat je een gehoorapparaat nodig hebt zijn er verschillende mogelijkheden. Het hangt van jouw vorm van gehoorverlies af welk apparaatje voor jou geschikt is. Als je gehoorverlies hebt aan 1 oor, zijn er andere mogelijkheden dan als er gehoorverlies aan beide oren is. Uiteraard speelt de mate ervan ook een rol.

Een gehoorapparaat wordt vrijwel altijd via de normale dekking van je ziektekostenverzekering vergoed. Uitzonderingen daarop zijn de zeer geavanceerde apparaatjes, welke vooral bij jonge senioren erg populair zijn. 

De moraal van het verhaal blijft: zorg goed voor je gehoor! Je hebt tenslotte maar twee oren waar je je leven lang mee moet doen.

CategoriesGezondheid