Zo eet je voldoende eiwitten als veganist

Vegan-Voldoende-Eiwitten-Gezondegewoontes

Bij elk dieet waarbij je je normale eetpatroon drastisch is het erg belangrijk dat je je van te voren goed inleest en je goed laat raadplegen. Als je bepaalde voedingsstoffen wat er wel en niet voor je mogelijk is. Zo ook wanneer je besluit om een veganistische levensstijl te volgen of een plantaardig dieet. Je wil het natuurlijk zo goed en gezond mogelijk doen zodat je op lange termijn niets te kort komt en misschien terug moeten vallen op dierlijk producten. Een belangrijke factor bij velen is dat ze wel genoeg eiwitten binnen krijgen. Gelukkig is dat niet zo heel moeilijk. Dat wil niet zeggen dat iemand met een plantaardig dieet zich hier niet bewust bezig mee hoeft te houden. In dit artikel leggen we je uit hoe je als veganist toch aan voldoende eiwitten komt.

Waar zijn eiwitten goed voor?

Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor je. Ze zijn betrokken bij letterlijk elk proces in ons lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld nodig voor het herstel van ons spierweefsel, voor de groei van onze nagels en ons haar, voor het beschermen van ons immuunsysteem, voor het krijgen van energie en het op peil houden van ons hormoonbalans. Eiwitten zijn dus onmisbaar voor ons. Het is daarom best wel logisch dat mensen bang zijn dat ze er nooit genoeg van binnen zullen krijgen als ze zouden overstappen op een plantaardig op vegan eetpatroon.

Hoeveel eiwitten heeft een veganist nodig?

Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 0.8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Iemand die veganistisch is en dus strikt plantaardig eet heeft iets meer nodig, omdat plantaardige eiwitten iets minder makkelijk worden opgenomen door het lichaam. Een vegan heeft dan ook ongeveer 0.9 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig.

Plantaardige eiwitten

Eiwitten of proteïnen zijn niet één bepaalde stof, maar bestaan uit verschillende ketens die we aminozuren noemen. Er bestaan wel twintig verschillende aminozuren die het lichaam nodig heeft. Gelukkig maakt je lichaam zelf al een groot aantal van die aminozuren aan. Toch zijn er negen belangrijke aminozuren die we via ons voedsel binnen moeten krijgen. Ze worden ook wel essentiële aminozuren genoemd. Bronnen van eiwitten die alle negen essentiële aminozuren bevatten worden ook wel complete proteïne genoemd. Snap je het nog? Alle plantaardige proteïnen bevatten essentiële aminozuren. Zij het dat sommige aminozuren in veel lagere percentages aanwezig zijn dan in dierlijke producten.

De oplossing

Gelukkig is de oplossing voor dit probleem heel simpel en hoef je als vegan niet bang te zijn dat je een tekort krijgt aan bepaalde zuren. Die oplossing is namelijk variatie. Het lichaam is namelijk slim genoeg en slaat aminozuren die niet worden verbruikt op. Zo kan het specifieke opgeslagen aminozuur gebruikt worden als die later op de dag niet aan worden gevuld omdat deze bijvoorbeeld niet in jouw maaltijd aanwezig zijn. Dus het eten van verschillende plantaardige voedingsmiddelen gedurende de dag zorgt ervoor dat je lichaam alle aminozuren opneemt die het nodig heeft.