Hoe voorkom je de afterlunch-dip?

Na de lunch weer aan het werk, maar je voelt je ineens wegzakken. Je ogen worden zwaar en je zou het liefst op de pingpongtafel in de kantine een dutje willen doen. Hoe voorkom je dat je baas je knikkebollend aantreft achter je scherm? Met deze verzamelde tips van coaches voorkom jij de afterlunch-dip op je werk… of op een andere belangrijke plek.

Eet niet teveel en alleen als je écht honger hebt!

Als je teveel eet, kan je lichaam het niet verwerken. Je bloedsuikerspiegel stijgt en bereikt een piek. Dan keldert deze ineens naar beneden en dát is het moment dat jij je moe gaat voelen. Vooral voedsel dat veel koolhydraten, vetten en/of suikers bevat brengt dit teweeg, dus misschien is het goed om eens naar je dieet te kijken. 

Eet gezond, vermijd suikers en vetten

Maaltijden met veel vetten, suikers en koolhydraten zorgen voor een piek en aansluitend voor een diep dal in je systeem. Je valt in slaap achter je computer. Tijd voor een herwaardering van groente en fruit! Meer snacktomaten en komkommertjes, warme kommetjes groentesoep of tuinkers op je brood. Ga naar culinaire sites voor inspiratie, want  er zijn eindeloos veel gezonde gerechten beschikbaar.

Zorg voor beweging na het eten

Die tafeltennistafel op je kantoor… die is er niet voor niets. Speel lekker een potje met je collega’s na de lunch. Het gaat de afterlunch-dip tegen, het is goed voor je gezondheid en je versterkt het teamgevoel. Geen pingpongtafel op kantoor? Reserveer dan wat tijd om na de lunch zo’n vijf á tien minuten te wandelen. Wedden dat je daarna een stuk frisser achter je computer zit? Extra zuurstof bevordert bovendien de verbranding van het voedsel dat je hebt gegeten. 

Wat zijn nu geschikte recepten?

Je zou bijvoorbeeld maaltijdsalades kunnen meenemen met daarin volkoren pasta, quinoa, zoete aardappelen of zilvervliesrijst. Uiteraard aangevuld met wat knapperige groenten en eventueel een yoghurtdressing met verse kruiden. Wat ook helpt? Een kom soep. Voedselexperts vermoeden namelijk dat vloeibaar voedsel makkelijker te verwerken is dan vast voedsel. Je fitter voelen en productiever werken? Alles begint bij een dieet dat goed is afgestemd op jouw lichaam!

CategoriesTips Werk