Zijn rijstwafels wel zo gezond?

Je hebt zin in een tussendoortje, maar het moet zowel gezond als lekker zijn. Waar kies je dan voor? Ja, een rijstwafel! Ze zijn ontzettend verslavend en en weinig in calorieën. Perfect tussendoortje zou je denken, maar zijn rijstwafels wel een gezond tussendoortje? Want wat zit er naast gepofte rijst nog meer in de rijstwafel?

Wat zijn rijstwafels?

Een rijstwafel is gemaakt van gepofte rijst. Vaak wordt hiervoor zilvervliesrijst of witte rijst gebruikt. Onder hoge druk wordt de rijst tot poppen gebracht. De gepofte rijst wordt samengeperst tot een rijstwafel. Om de rijstwafel tot smaak te brengen, wordt er nog een aantal ingrediënten toegevoegd. Over het algemeen wordt in iedere soort rijstwafel een hoeveelheid zout toegevoegd. Bij meergranen rijstwafels wordt ook gierst, boekweit en quinoa toegevoegd. 

Zijn rijstwafels broodvervangers?

Mensen kiezen al gauw voor rijstwafels in plaats van brood, maar zijn rijstwafels wel een broodvervanger? Wanneer je een rijstwafel vergelijkt met een volkoren boterham, is het duidelijk dat brood niet door rijstwafels vervangen kan worden. Brood bevat meer vezels en mineralen waardoor je een verzadigd gevoel krijgt. Bij een rijstwafel is dit echter niet het geval. Rijstwafels kunnen wel door koekjes of snacks vervangen worden. 

Weinig voedingstoffen

Rijstwafels zijn laag in calorieën, maar ook laag in voedingsstoffen. Dit betekent dus ook dat je geen vol gevoel krijgt van rijstwafels. Sterker nog, binnen een half uur heb je weer honger en dus weer zin in eten. Dit komt doordat rijstwafels een hoge glycemische index hebben. Hierdoor gaat je lichaam heel snel de rijstwafel verwerken, waardoor je maar kort verzadigd bent. Rijstwafels hebben dus geen toegevoegde waarde voor je eetlust en gezondheid. 

Zijn rijstwafels dus gezond?

Een rijstwafel op zijn tijd is niets mis mee. Hierbij is het wel belangrijk dat je rijstwafels niet als een broodvervanger of te vaak/veel gaat consumeren . Daar zijn ze absoluut niet voor geschikt. Rijstwafels bevatten een hoge glycemische index waardoor je lichaam de rijstwafel snel verwerkt. Hierdoor krijg je dus snel weer honger. Daarnaast zorgt een rijstwafel voor een snelle stijging van het bloedsuikerniveau. Tenslotte bevatten rijstwafels ‘arsenicum’, ook wel arseen genoemd. Dit is een metaal dat van nature in de aardbodem voorkomt. Een langdurige hoge inname van arsenicum is erg schadelijk voor je lichaam. Je kan er namelijk verschillende ziektes aan over houden. Denk hierbij aan huidaandoeningen, hartziekten en bepaalde vormen van kanker.