”Schoon eten”, wat veel mensen fout doen

Na nieuwjaar zijn er veel mensen die als goed voornemen hebben: Ik ga schoon eten dit jaar. Maar wat betekent schoon eten überhaupt, en waar gaat het bij veel mensen fout?

Betekenissen

Sommige mensen vinden dat schoon eten betekent dat je bijvoorbeeld geen fastfood meer eet en probeert alles zelf thuis te maken. Maar de zakjes knorr zijn gemaakt in een fabriek, maakt dat ze heel veel gezonder dan bijvoorbeeld een hamburger van de MC donalds? In werkelijkheid scheelt het niet veel. Bedenk hier ook bij: wat is het doel? Niet meer fastfood eten kan helpen met het afvallen, maar die ene hamburger in de maand minder gaat je geen kilo’s lichter maken.

Andere mensen vinden dat schoon eten het eten van natuurlijke producten is. Geen producten meer die kant en klaar in de supermarkt staan, maar alleen zelfgekookt eten van natuurlijke, onbewerkte producten. Dit is al een betere betekenis van schoon eten, maar heel veel mensen gebruiken dit op een verkeerde manier.

Doelen

Als je schoon gaat eten om af te vallen, zijn er veel plekken waar het fout kan gaan. Zo is bij afvallen het allerbelangrijkste dat je minder calorieën gaat eten, maar dit gebeurt niet automatisch doordat je alleen nog maar tomaten en avocado’s eet. Een avocado-salade met ei kan net zo veel, heel gauw zelfs al meer, calorieën bevatten dan een ‘’ongezond’’ broodje van de subway. Daardoor val je alsnog niet af, maar veel mensen snappen niet waarom.

Als je ‘’schoon’’ wil gaan eten, dan moet dat bij je doelen passen. Je kunt het doen om af te vallen, maar dan moet je op de calorieën letten en niet op het ‘’niet meer uit pakjes eten’’. Schoon eten werkt vooral voor andere doelen goed. Je krijgt van natuurlijke producten immers veel meer goede bouwstoffen binnen, waardoor je er wel gezonder van kan worden. Het werkt vaak goed voor mensen met een slechte huid, die zeggen dat hun huid vaak beter wordt als ze alleen nog maar natuurlijke producten eten. Denk daarom goed na wat je doel is voordat je schoon gaat eten.

CategoriesLevensstijl