Mindfulness: een superpower die jij kunt leren

Mindfulness, een woord dat we steeds vaker horen. Misschien heb je het gehoord op je werk, in je vriendenkring of op de sportclub. Maar wat is dat zogenaamde ‘mindfulness’ eigenlijk, en nog veel belangrijker: hoe kan het jou helpen in bijvoorbeeld het opvoeden en op het gebied van werk? Lees in onze blog alles over mindfulness en hoe jij deze superpower kunt leren.

Om te beginnen: de definitie van mindfulness

Bewust zijn en bewust worden: ‘’Mindfulness is de praktijk van het doelbewust richten van uw aandacht op het huidige moment – en het accepteren van het zonder oordeel. Mindfulness wordt constant wetenschappelijk onderzocht en is een belangrijk element gebleken in het verminderen van stress en bevorderen van algemeen geluk.’’

De herkomst van mindfulness

De term mindfulness heeft zijn wortels in het Boeddhisme. Maar niet alleen het boeddhisme kent mindfulness, de meeste religies hebben een soort gebeds- of meditatietechniek die je helpt je gedachten te verschuiven van je gebruikelijke handelingen naar de handeling van het moment en dit te bekijken vanuit een groter perspectief op het leven.

De voordelen van mindfulness

‘Mindfulness verbetert het welzijn’

Mindful zijn maakt het gemakkelijker om te genieten van de mooie dingen in het leven als ze zich voordoen, het helpt je daarnaast volledig betrokken te raken bij activiteiten en creëert een groter vermogen om met negatieve gebeurtenissen om te gaan. 

Door je te richten op het hier en nu, ervaren veel mensen minder het gevoel van beperking door zorgen over de toekomst of spijt over het verleden. Mindfulness resulteert in het minder bezig zijn met zorgen over succes en eigenwaarde, en het beter in staat zijn om diepe banden met anderen te vormen.

‘Mindfulness verbetert de fysieke gezondheid.’

Mindfulness kan naast het verbeteren van de welzijn ook helpen bij het verlichten van stress, het behandelen van hart-en vaatziekten, lagere bloeddruk, het verminderen van chronische pijn en het verbeteren van slaap. 

Dat mindfulness de fysieke gezondheid verbeterd is niet uit de lucht gegrepen. Zo deed Liverpool John Moores University onderzoek naar de correlatie tussen mindfulness en de fysieke gezondheid. 

‘Mindfulness verbetert de geestelijke gezondheid.’ 

In de afgelopen jaren hebben verschillende therapeuten zich verdiept in de rol van mindfulness bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid. 

Onderzoek wijst uit dat mindfulness een belangrijk element is in de behandeling van een aantal problemen, waaronder: depressie, drugsmisbruik, eetstoornissen en angststoornissen.

Hoe jij deze ‘superpower’ kunt leren

Mindfulness is een ‘skill’ die je jezelf aan kunt leren door een aantal stappen te volgen en je vast te houden aan de volgende principes:

  1. Concentreer je op het nu
  2. Mediteer regelmatig
  3. Word je bewust van je gedachten
  4. Laat de waarom-vraag los
  5. Oefen mindfulness, ook wanneer je er even ‘tussen uit’ bent
  6. Reflecteer en ervaar resultaat

We kunnen ons heel goed voorstellen dat het zelf aanleren niet voor iedereen even makkelijk is. Voor diegenen zijn er ook mindfulness trainingen en coaching trajecten. Er zijn zelfs mindfulness trainingen voor ouders, het zogenaamde ‘mindful opvoeden’. 

Bij het vinden van een juiste mindfulness trainer is het belangrijk om te kijken naar de klik. Je moet je tenslotte volledig op je gemak voelen bij degene die jou gaat helpen bij de bewustwording van het moment. 

Woonachtig in (de buurt van) Groningen en op zoek naar een mindfulnesscoach? 

Bekijk dan de website van Jolanda Klaveringa | Mindfulness Groningen >>>>