Hoe gezond is pasta nu eigenlijk?

Gezond-Pasta-Gezondegewoontes

Het is algemeen bekend dat pasta een geliefd recept is bij vele mensen. Wat is er ook lekkerder dan een spaghetti bolognese of een pasta carbonara? Veel mensen denken dat pasta een ongezonde maaltijd is, dit klopt deels ook, maar je kunt je pasta ook gezond maken. In dit blog lees je diverse tips die jou gaan helpen bij het maken van een gezonde overheerlijke pasta. 

Is pasta slecht voor je?

Veel mensen denken dat de pasta zelf de maaltijd slecht maakt, dit is deels waar. Vele soorten pasta worden van witte bloem gemaakt, waar veel koolhydraten inzitten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig, maar teveel koolhydraten zijn niet goed voor de lijn. In tegenstelling tot normale pasta, is volkoren pasta een stuk beter om te eten. Volkoren pasta bevat volkorenmeel, water, ei en zout. Dit is vergelijkbaar met een volkoren brood, ook goed dus!

Pastasaus

Nu je weet welke pasta je het beste kunt eten, is het tijd voor de saus. Bij vele Nederlanders bestaat de saus uit bewerkt vlees, (neppe) geraspte kaas, room en suiker. Dit verklaart direct waarom de saus zo slecht voor je is. Dit houdt niet in dat je geen pasta meer mag eten, maar af en toe een gezondere pasta kan zeker geen kwaad. 

De Italianen staan bekend om hun goede, gezonde en natuurlijk lekkere pastas. Maar hoe doen de Italianen dat nu? Hieronder lees je een aantal tips die de Italianen toepassen, die jou pasta een stuk gezonder maakt.

Minder saus eten

De eerste tip is erg eenvoudig en voor zichzelf sprekend, namelijk het simpelweg opscheppen van minder saus. Het draait in Italië tot slot niet om de saus, maar om de pasta. In tegenstelling tot in Nederland, waar er meer saus wordt gegeten dan pasta. Hoe minder saus je eet, des te lekkerder je pasta smaakt.

Voor- of tussengerecht

In Nederland wordt pasta als hoofdgerecht gegeten, maar in Italië wordt pasta gegeten als voor- of tussengerecht. Dit houdt in dat de Italianen een kleine portie pasta eten in tegenstelling tot een vol bord. Hiermee wordt niet bedoeld dat je iedere avond een 3 gangenmenu moet koken, maar je kan ook een kleine portie pasta eten in combinatie met een lekkere, verse salade.

Verse producten

Het meest voor de hand liggende advies is, gebruik verse producten. Hoe logisch het ook klinkt, vele mensen gebruiken geen of weinig verse producten tijdens het koken. Pastasaus uit een zakje is een echte no go voor Italianen. De italianen maken de pastasaus zelf. Dit kost niet veel werk en tijd, het smaakt een stuk lekkerder en het is ook nog eens een stuk beter en gezonder voor je lichaam.

CategoriesTips