4 x plantaardige melkvervangers

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor plantaardige alternatieven in plaats van koemelk. Dit is niet gek, want plantaardige melk zou veel beter moeten zijn voor je gezondheid. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die een allergie hebben voor zuivel. Bovendien adviseren steeds ook huidspecialisten om geen zuivel meer te eten noch te drinken, omdat dit erg schadelijk moet zijn voor de conditie van je huid. Tenslotte is er nog een grote groep die het gewoonweg lekkerder vindt om plantaardige melk te drinken. Ben jij benieuwd welke alternatieven het beste zijn? Lees dan gauw verder.

Sojamelk

Van alle plantaardige melkvervangers, lijkt sojamelk het meest op koemelk. Het is dan ook een erg populaire alternatief voor melk. Sojamelk bevat namelijk een goede hoeveelheid eiwitten en calcium. Daarnaast bevat het ook stoffen die je lichaam beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten. Bovendien is sojamelk geschikt voor allerlei gerechten en drankjes zoals latte macchiato.

Amandelmelk

Ook amandelmelk wordt steeds populairder. Dit omdat amandelmelk relatief weinig calorieën en vet bevat. In tegenstelling tot sojamelk bevat amandelmelk ook veel minder eiwitten. Daarentegen bevat amandelmelk wel de juiste hoeveelheid calcium. Door de lichte en nootachtige smaak, kun je amandelmelk lekker combineren met havermout of andere ontbijtgranen. Helaas wordt het minder vaak gebruikt in koffie’s door de vlokkerige structuur. Bovendien smaakt de koffie er ook wat zuurder door.

Kokosmelk

Kokosmelk wordt in het algemeen vergeleken met magere melk doordat het weinig calorieën bevat. Daarnaast is het rijk aan ijzer, kalium, magnesium en zink. Bovendien bevat het antioxidanten waardoor je immuunsysteem een boost krijgt bij het drinken van kokosmelk. Ook kokosmelk is net als sojamelk een ideale melkvervanger om mee te koken of te verwerken in drankjes zoals smoothie of cappuccino’s.

Havermelk

Deze melkvervanger bevat een gemiddeld aantal calorieën maar telt meer eiwitten dan de meeste melk alternatieven. Daarnaast bevat het vezels omdat het natuurlijk van haver is gemaakt. Dit heeft een positieve werking op je spijsvertering. Helaas is het wel erg rijk aan koolhydraten en suiker. Dit geldt overigens ook op de ongezoete variant. 

Welke melkvervanger ga jij uitproberen?