Wat je moet weten over eten

Steeds meer mensen zijn bezig met diëten, afvallen, sporten, alles om gezond te worden. Maar bij de meeste mensen zie je dat dit de eerste twee weken van januari lukt en dat ze daarna terugvallen in oude gewoonten. Dit komt doordat de meeste mensen niet echt een plan hebben en dingen van zichzelf eisen die niet haalbaar zijn. Het belangrijkste voor een gezonde leefstijl is voeding. Maar wat is nou wel goed voor je en wat niet?

Gezonde voeding

Het is een feit dat ongeacht wat je eet, je afvalt op het moment dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je er verbrand. Maar je wordt hier niet per se gezonder van. Welk doel je ook nastreeft, gezond en voedzaam is de basis voor iedereen. De meeste mensen denken dat afvallen betekent dat je honger hebt, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Verse groenten bevatten minder calorieën dan ongezonde alternatieven, waardoor je hier meer van kunt eten zonder aan te komen. Als je af wil vallen is het belangrijk dat je maag gevuld blijft zodat je geen honger krijgt. Naast dat gezonde en voedzame producten je helpen af te vallen, bevatten ze ook stoffen die jouw lichaam helpen om gezond te blijven. Bepaalde vitaminen zodat je niet ziek wordt en stoffen die zorgen voor sterke botten en een goede weerstand. Naast het feit dat je er dus meer van kunt eten, haalt je lichaam ook veel positieve stoffen uit gezond eten die in ongezonde producten niet of nauwelijks voorkomen.

Supplementen

Veel mensen zien voedingssupplementen als vervangers voor hun normale voeding. Zo zijn er ook veel diëten waarbij je bijvoorbeeld drie shakes mag drinken op een dag en verder alleen water en fruit. Natuurlijk, wanneer je je hieraan houdt zul je in korte tijd flink afvallen, maar het draagt niet bij aan je gezondheid. Supplementen, of dit nou om eiwitten of vitamines gaat, zijn toevoegingen. Je basis moet een gezond eetpatroon zijn en als je van bepaalde voedingsstoffen niet voldoende binnenkrijgt, kan het verstandig zijn om supplementen te gebruiken. Zo zijn er veel vegetarische krachtsporters die eiwitpoeders gebruiken omdat ze uit hun normale dagelijkse voeding onvoldoende eiwitten halen. Wat de meeste mensen niet weten is dat het niet goed is om teveel vitaminen binnen te krijgen. Bepaalde vitaminen plas je uit, maar dat geldt lang niet voor allemaal. Deze worden opgeslagen, hier kan je lichaam niks mee, het kan zelfs leiden tot een vitaminevergiftiging. Supplementen zijn dan ook niet per se een aanrader, het kan een fijne toevoeging zijn, maar laat het ook niet meer zijn dan dat.

Koolhydraten

Als je wel eens bezig bent geweest met je voeding, ben je zeker bekend met de term koolhydraten. Voorheen werd altijd gedacht dat je geen vet binnen mocht krijgen en op die manier af zou vallen. Maar steeds meer diëtisten komen hier van terug, steeds vaker wordt een koolhydraatarm dieet toegepast. In dat dieet schrap je dus zoveel mogelijk brood, pasta en rijst. Wel belangrijk is om een alternatief toe te voegen aan je eten. Zo kun je meer groenten toevoegen en eventueel noten. Noten zijn voor veel dingen een goed alternatief, bevatten veel gezonde vetten en voedingswaarden.

Het belangrijkste is om te kiezen voor een gezonde basis. Wanneer je in de basis gezonde voedingsstoffen binnen krijgt, is de kans op overgewicht en ziektes vele malen kleiner dan wanneer je basis ongezond is. Binnen een gezonde levensstijl is het belangrijk om te kiezen voor verse producten en zoveel mogelijk zelf te maken, zo weet je zeker dat je geen rotzooi toevoegt en heb je zelf in de hand wat je naar binnen werkt!

CategoriesNiet gecategoriseerd