Een spiraal plaatsen? Dit zijn de voordelen!

Een spiraal plaatsen is ongetwijfeld één van de populairste vormen van anticonceptie. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie spreekt het voor zich dat vooral de betrouwbaarheid van de spiraal hoge ogen gooit onder dames die niet zwanger willen worden. De zwangerschapskans bij het laten plaatsen van een spiraaltje is dan ook ongelofelijk klein. Wilt u de kans op een zwangerschap echt zo laag mogelijk houden? Dan is het wel aan te raden om vooral te kiezen voor het gebruik van een hormoonspiraal. Op deze manier bedraagt de zwangerschapskans namelijk nog slechts 0,2 procent. Voor een koperspiraal plaatsen geldt dan weer een zwangerschapskans van 0,8 procent… nog steeds erg beperkt dus! Bent u benieuwd naar de andere voordelen? U ontdekt ze hier op deze pagina!

In principe hoeft u niet over uw anticonceptie na te denken 

Wanneer u ervoor heeft gekozen om de pil te pakken als anticonceptie is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt, namelijk:

  1. U mag de anticonceptiepil niet vergeten in te nemen; 
  2. De pil moet op zo regelmatig mogelijke tijdstippen worden ingenomen; 
  3. Wanneer u misselijk bent en u moet overgeven kan dat de werking beïnvloeden; 

Een spiraal plaatsen zorgt ervoor dat u met alle bovenstaande zaken geen rekening dient te houden. Het spiraaltje is geplaatst, zit in uw lichaam en zal onder normale omstandigheden altijd een optimale bescherming weten te garanderen. Voor dames die absolute zekerheid willen mag het dus duidelijk zijn dat een spiraal plaatsen altijd een uitstekende keuze is. 

Er is geen extra risico op een trombose 

Voor menig aantal verschillende vormen van anticonceptie waaronder uiteraard de welbekende anticonceptiepil geldt dat er geen sprake is van een extra risico op bijvoorbeeld trombose. Dit is een stolsel in de ader. Ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kan in principe worden uitgesloten. Wilt u dus geen verhoogd risico lopen op deze aandoeningen? In dat geval kan het wijselijk zijn om te kijken in de richting van het spiraaltje als anticonceptie. 

Het koperspiraaltje kan perfect dienst doen als noodanticonceptie

Er kan van het koperspiraaltje ook gebruik worden gemaakt als vorm van noodanticonceptie. Heeft u onveilige seks gehad en wilt u geen enkel risico nemen? In dat geval is het mogelijk om naar de dokter te gaan en een spiraaltje te laten zetten. Een koperspiraal staat er in de praktijk om bekend beter te werken in vergelijking met de noodpil. Let wel, alleen een koperspiraal kan worden gebruikt als noodanticonceptie. Dit geldt dus niet voor een hormoonspiraal. Dit kan ook niet, want een hormoon spiraal plaatsen kan enkel en alleen tijdens bepaalde dagen van de cyclus. 

U kunt na verwijdering meteen terug zwanger worden 

Een spiraal plaatsen zorgt dus voor een uitstekende bescherming, maar kunt u daarna nog wel terug zwanger worden? Heel wat dames vinden het namelijk vooral belangrijk dat ze slechts gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld een paar jaar) zijn beschermd, maar willen daarna wel nog gewoon kinderen kunnen krijgen. Dat is geen probleem. Bij een spiraal plaatsen is het nadat deze is verwijderd altijd terug mogelijk om zwanger te worden.

CategoriesNiet gecategoriseerd