De 4 tips voor een gezond leven

Voeding-Tips-Gezondegewoontes

Een gezond leven komt niet zomaar tot stand. Een gezond leven is een optelsom van allerlei gewoontes. Het zijn juist bepaalde gewoontes die ervoor zorgen dat je je lekker fit en gezond voelt. Juist die dagelijkse gewoontes (waar je niet over nadenkt, je doet het onbewust) zorgen ervoor dat je afvalt of juist dikker wordt. Deze 4 tips dragen enkel bij aan een gezondere versie van jezelf, wanneer je er daadwerkelijk iets mee doet. 

1. Drink water

Dit waarschijnlijk een van de meest voor zichzelf sprekende tips. Drink veel water. Water is essentieel voor een gezond leven. Je lichaam bestaat voor bij 80% uit water. Zonder water droog je uit en kom je vrij snel te overlijden. Water helpt ook om af te vallen. Door het drinken van water stimuleer je de calorieverbranding. 

Ook kan het drinken van een glas water de hongergevoelens verminderen. Als je water drinkt in plaats van frisdrank, dan krijg je sowieso minder calorieën binnen. 

Vind je de smaak van water saai? Maak dan je eigen frisdrank door munt, komkommer, verse gember, limoen of citroen toe te voegen aan je water. Water draagt prima bij aan een gezond leven. 

2. Eet veel groente en fruit

Een andere tip die algemeen bekend is, is het eten van voldoende groente en fruit. Dat groente en fruit bijdragen aan een gezond leven zal je waarschijnlijk niet verbazen. Maar waarom zijn groente en fruit eindelijk zo gezond? Groente en fruit bevatten gezonde stoffen zoals vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Deze stoffen heeft je lichaam dagelijks nodig om goed te kunnen functioneren en om ziektes zoals diabetes type 2 te kunnen voorkomen. 

3. Suikers

Wees matig met suiker. Suiker is lekker. Dat wel. Maar suiker is ongezond en het blijkt verslavend te zijn. Het wordt niet voor niets de stille sluipmoordenaar genoemd. Suiker zorgt ervoor dat je meer van iets wilt eten, waardoor je ongemerkt veel te veel calorieën binnen krijgt. Suiker wordt dan ook in verband gebracht met overgewicht. Suiker past eigenlijk op geen enkele manier in een gezond leven.

Let zeker ook op het toegevoegde suikers. In heel veel (bewerkte) voedingsmiddelen is suiker verwerkt. Je vindt de suiker vooral terug in junk food en bewerkte voedingsmiddelen. Het kan zo zijn dat je zelf niet eens doorhebt dat je suiker binnen krijgt. Je kan de verborgen suikers terug vinden in: frisdrank, toetjes, ontbijtkoek, mueslirepen, bewerkte ontbijtgranen en chips. Zelfs in bepaalde vleeswaren en dieetproducten zitten toegevoegde suikers.

4. Noten

Door regelmatig een handje met walnoten te eten bevorder je een gezond leven. Wist je dat het dagelijks eten van een handje walnoten het risico op hartziektes drastisch verminderd. Walnoten hebben namelijk beschermende effecten tegen hart- en vaatziekten.

CategoriesLevensstijl