Gezonde levensstijl: 5 do’s

Je hoort het tegenwoordig heel vaak: ik ga vanaf nu echt gezonder eten en leven. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken en vooral hoe kun je dit lang volhouden? Met deze 5 do’s laat jij het welbekende jo-jo effect voorgoed achter je!

Beweging

Kom van die bank en ga lekker naar buiten. Beweging betekent niet dat je minimaal 3x per week in de sportschool moet hangen of een teamsport moet doen. Trommel een vriendin op en ga bijvoorbeeld samen een flink stuk wandelen. Houd een lekker tempo aan wat bij jullie beide past en de tijd vliegt voorbij, dat weet ik zeker. Wist je dat onderzoek heeft uitgewezen dat wandelen een van de meest effectieve sporten is?

Varieer met maaltijden

Probeer zoveel mogelijk voedingsstoffen in je maaltijden te verwerken. Iedereen is wel eens inspiratieloos, wat moet je vanavond nu weer eten? Wees creatief! Gebruik groente, fruit, vis, vlees, noten, granen en zuivelproducten. Het liefst allemaal zo vers mogelijk. Het internet staat vol met tips en tricks!

Wees niet te streng

Een gezonde levensstijl is een verandering van je leven. Je moet het lang (het liefst altijd) vol kunnen houden. Ik raad het je dus niet aan om jezelf dingen te verbieden. Dat is ook nergens voor nodig! De 80-20 regel is perfect, zo eet je gezond en heb je voldoende ruimte om af en toe te zondigen. Een goede balans is belangrijk, kijk wat bij jou het beste past.

Blijf realistisch

Je begint met gezonder leven en bent zeer gemotiveerd. Het liefst zie je nu ook direct resultaat door al die veranderingen die je gemaakt hebt. Toch moet je realistisch blijven. Het is niet mogelijk om in een maand tijd 10 kilo af te vallen of om nooit meer een zak chips open te trekken. Zie het als een langdurig proces en stel doelen die daarbij haalbaar zijn. Dit voorkomt ook het gevoel van teleurstelling door een doel dat je niet behaald hebt (terwijl het waarschijnlijk niet eens haalbaar was).

Genieten

Misschien heel clich├ę, maar vergeet vooral niet te genieten. Als je vrolijk bent, leuke dingen doet, stress probeert te verminderen, dan draagt dat allemaal bij aan een gezonde levensstijl. Doe wat goed voelt, wat bij je past en leg jezelf vooral niet teveel druk op.

CategoriesNiet gecategoriseerd